Výstavy
Pro návštěvníky
Pro vystavovatele
O nás
Kontakty
menu ☰

Vzácní alpencelští chocholáči na výstavě Náš chovatel 2019

4. 1. 2019 12:23
Hlavní stránka výstavy Aktuality Informace pro vystavovatele Informace pro chovatele Celostátní trh drobných zvířat

Apencelští chocholáči pocházejí z Appenzellu, oblasti švýcarských Alp. V této oblasti vznikaly dvě variety slepic – jedny se špičatou chocholkou, známé u nás jako apencelští chocholáči, druhými jsou slepice vousaté, u nás neuznané.

První zmínky o apencelských chocholáčích jsou z patnáctého století, kdy se chovali v izolovaných klášterech horského prostředí a pásli se na strmých skalnatých svazích, údajně dobře létali a hřadovali na stromech. Uvádí se, že venku přečkali i zimu… Drsnému klimatu odolávali dobře také díky tomu, že jejich hřeben není náchylný k omrzání. Dobrá byla snáška, vejce byli schopni produkovat při malém doplnění potravy, vše ostatní si nasbírali na svazích. Používali se i jako stolní drůbež (pro maso).

Přesné záznamy o tom, jak apencelští chocholáči vznikali, se nedochovaly, předpokládá se ale, že se na jejich vytvoření podílely brabantky, laflešky a krevkérky.

Zpočátku byli apencelští chocholáči drženi pouze mnichy. V polovině šestnáctého století se plemeno dostalo i do rukou zemědělců a rozšířilo se do většiny oblastí, které tvoří dnešní Švýcarsko.

V devatenáctém století plemeno téměř vyhynulo, několik jedinců, kteří přispěli k jeho obnovení, pak bylo nalezeno v kantonech Appenzell. Další velký pokles populace nastal po druhé světové válce, kdy chocholáči vymizeli téměř úplně. V roce 1953 do Německa přivezl K. Fischer zbylé tři variety. Němečtí chovatelé pak vyšlechtili modrou a žlutě plavou bíle tečkovanou varietu, v Nizozemsku vznikl citronový ráz.

Toto mimořádné a vzácné plemeno bude představeno v expozici ve vestibulu výstaviště.

Fotogalerie